DAAD stipendije

Home

DAAD stipendije

Study In Germany Kls


DAAD nudi kroz različite individualne programe stipendije za studente, diplomce, doktorante, predavače na univezitetu i naučnike. U rubrici DAAD stipendije naći ćete isrpne informacije o svakom programu pojedinačno (studenti; diplomci; doktoranti; naučnici i predavači).

Osnovne informacije
Stipendije su namenjene studentima, diplomcima, naučnicima, predavačima iz Srbije, kao i onim kandidatima koji studiraju/su studirali u Srbiji i koji imaju diplomu nekog univerziteta iz Srbije (zapravo onima čije je težište studija u Srbiji).

Za sve individualne programe važi sledeće pravilo: aplikacije kandidata koji se u trenutku konkurisanja nalaže duže od 15 meseci u Nemačkoj, neće se uzeti u razmatranje.

Kandidati za skoro sve programe (osim za Letnje kurseve jezika i Intenzivne kurseve jezika ) će morati da konkurišu preko MOVE Portala. Portal je otvoren od 2. jula. Prijava na MOVE portal sledi isključivo preko linka www.funding-guide.de

Izbor stipendista obavlja nezavisna binacionalna komisija (nemački i srpski profesori) isključivo na osnovu stručnih kvalifikacija kandidata, kao i na osnovu profesionalne procene planiranog studijskog ili istraživačkog boravka.


Termini i mesto slanja papirne verzije prijava

Prijave u papirnoj verziji se predaju najkasnije do 15. novembra 2014. na adresu Ambasada SR Nemačke, Neznanog junaka 1a, 11040 Beograd.

Izuzeci: prijave za Studijsku stipendiju za umetnike i arhitekte predaju papirnu verziju svoje prijave centrali DAAD-a u Bonu (adresa unutar raspisa za stipendiju) i to arhitekte a umetnike najkasnije   do 31.10.2014.

Ostale informacije možete naći u centralnoj bazi DAAD stipendija.

Samo potpune aplikacije će se uzeti u razmatranje.Proces izbora stipendista
Po pravilu se u Srbiji u decembru obavlja takozvani preliminarni izbor stipendista. Prijave pregleda nemačko- srpska Predizborna komisija. Predizbor se obavlja na osnovu poslate prijave bez ličnog predstavljanja kandidata.

Krajnji izbor kandidata obavlja po pravilu Komisija nemačkih profesora uz prisistvo DAAD saradnika centrale u Bonu tokom marta naredne godine. Izbor se obavlja bez ličnog predstavljanja kandidata. Rezultate o krajnjem izboru stipendista šalje centrala iz Bona u aprilu mesecu.

Izuzetak: Studijske stipendije za diplomirane studente svih struka:

U decembru se na osnovu poslate dokumentacije obavlja preliminarni izbor stipendista. Izbor se vrši na osnovu poslate dokumentacije bez ličnog predstavljanja kandidata.

Kandidati koji su izabrani u preliminarnoj fazi biće pozvani na intervju sa binacionalnom komisijom. Intervjui se obavljaju po pravilu početkom februara u Beogradu. I u ovom slučaju se krajnji izbor stipendista obavlja u centrali DAAD-a u Bonu u martu mesecu. Svi kandidati će biti obavešteni o krajnjem izboru stipendista od strane naše centrale u aprilu mesecu godine upisa na nemačke univerzitete.