DAAD stipendije

Home

DAAD stipendije

Study In Germany Kls


DAAD nudi kroz različite individualne programe stipendije za studente, diplomce, doktorante, predavače na univezitetu i naučnike. U rubrici DAAD stipendije naći ćete isrpne informacije o svakom programu pojedinačno (studenti; diplomci; doktoranti; naučnici i predavači).

Osnovne informacije

DAAD stipendije su namenjene studentima, diplomcima, naučnicima, predavačima iz Srbije, kao i onim kandidatima koji studiraju/su studirali u Srbiji i koji imaju diplomu nekog univerziteta iz Srbije (zapravo onima čije je težište akademskih studija u Srbiji).

Za sve individualne programe važi sledeće pravilo: aplikacije kandidata koji se u trenutku konkurisanja nalaže duže od 15 meseci u Nemačkoj, neće se uzeti u razmatranje.

Aplikacije za sve DAAD programe  od 2015. godine se šalju preko DAAD portala. Portal je otvoren od 2. jula. Prijava na DAAD portal sledi isključivo preko linka www.funding-guide.de

Izbor stipendista obavlja nezavisna binacionalna komisija (nemački i srpski profesori) isključivo na osnovu stručnih kvalifikacija kandidata, kao i na osnovu profesionalne procene planiranog studijskog ili istraživačkog boravka.


Termini i mesto slanja papirne verzije prijava

Prijave se najpre šalju online putem DAAD portala, a zatim se rezimei online prijava štampaju (pogledati u koliko primeraka za svaki program pojedinačno) i šalju poštom najkasnije do 15. novembra 2016. na adresu: Ambasada SR Nemačke, Neznanog junaka 1a, 11040 Beograd.

Izuzeci:

a)
prijave za Studijsku stipendiju za umetnike (nekoliko različitih programa) se šalju do 31.10.2016. Papirna prijava (nakon završene online aplikacije se šalje na adresu DAAD-a u Bon (adresa u raspisu same stipendije)

a rok prijave za  arhitekte od ove godine je 30.09.2016. Papirna verzija (nakon završene online aplikacije) se šalje na adresu DAAD-a u Bon (adresa unutar raspisa za stipendiju)

b)
prijave za jezičke kurseve se šalju do 01.12.2016.

Ostale informacije možete naći u centralnoj bazi DAAD stipendija.


Konsultacije u Informativnom centru su zasnovane na najboljem znanju i savesti; garanciju tačnosti informacija Vam ne možemo jamčiti.
Zbog toga molimo da, bez obzira što su svi stipendijski programi prevedeni na srpski jezik, kao parametar koristite raspis odabrane stipendije na engleskom ili nemačkom jeziku centralne baze DAAD stipendije sa zvaničnog sajta DAAD-a.


Samo potpune aplikacije će se uzeti u razmatranje.Proces izbora stipendista

U Srbiji se obavlja takozvani preliminarni izbor stipendista. Prijave pregleda nemačko-srpska Predizborna komisija. Predizbor se obavlja na osnovu poslate prijave bez ličnog predstavljanja kandidata.

Krajnji izbor kandidata obavlja po pravilu Komisija nemačkih profesora uz prisustvo DAAD saradnika centrale u Bonu tokom marta naredne godine. Izbor se obavlja bez ličnog predstavljanja kandidata. Rezultate o krajnjem izboru stipendista šalje centrala iz Bona u aprilu mesecu putem DAAD portala. Ne postoji javna lista stipendista, već svaki kandidat za sebe dobija obaveštenje o ishodu svoje aplikacije na svom profilu u DAAD portalu.

Izuzetak: Studijske stipendije za diplomirane studente svih struka:


Kandidati koji su izabrani u preliminarnoj fazi biće pozvani na intervju sa binacionalnom komisijom. Intervjui se obavljaju po pravilu početkom februara u Beogradu, a kandidati koji će biti pozvani na intervju se pozivaju sredinom januara na isti. I u ovom slučaju se krajnji izbor stipendista obavlja u centrali DAAD-a u Bonu u martu mesecu. Svi kandidati dobijaju obaveštenje o svojoj aplikaciji putem DAAD portala u toku aprila meseca. Obaveštenja šalju naše kolege iz centrale.