Aktuelno

Home

Aktuelno


Zahvaljujemo se na poseti na sajmu obrazovanja EDUfair. Mnoge smo ugostili na našem štandu i posavetovali u vezi sa izborom budućih studija, ali i objasnili procedure u vezi sa aplikacijom za naše stipendije. Družimo se i sledeće godine! Pogledajte delić atmosfere sa održanog sajma:

Edufair17 01Edufair17 02
 Edufair17 04 Edufair17 05Kakve veze ima Martin Luter sa srpskim jezikom?


Luther

Naša alumnistkinja Dr Dragana Grbić je razmotrila ovo pitanje u okviru dvostrukog predavanja koje je održano povodom pet vekova od Reformacije. 

DAAD i Goethe-Institut Belgrad su organizovali ovo dvostruko predavanje 15. marta u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".

Profesor Rajner Pogarel je izložio pitanje uticaja Martina Lutera na razvoj nemačkog jezika. Dr Dragana Grbić je pokazala kako je protestantska misao uticala na reformatore srpskog jezika, naročito Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića za vreme njihovog boravka u Haleu, Jeni, i Lajpcigu.

LutherVeranstaltung2

LutherVeranstaltung3

LutherVeranstaltung4

LutherVeranstaltung5

Ovde možete pogledati spisak manifestacija koje organizuje Goethe-Institut Belgrad povodom jubileja reformacije.


Alumnisti DAAD-a pričaju na RTV o svom boravku u Nemačkoj

Članovi DAAD alumni kluba u Beogradu (DAKUB) se već godinama druže jednom mesečno uz pivo ili sok. U februaru je novinarka radio-emisije "Deutsche Minuten", koja se emituje na Radiju Vojvodine, prisustvovala okupljanju. Iva Simurdić je intervjuisala naše bivše stipendiste o njihovim iskustvima u Nemačkoj i o vremenu koje su proveli na univerzitetima u Nemačkoj.

U drugom delu emisije priča Dr Ivan Vlasenko, DAAD lektor na katedri za germanistiku u Novom Sadu, o svom radu i svojoj prvoj godini u Srbiji.

Ako želite, možete posluštati emisiju ovde: "Deutsche Minuten".Logo Ministerium Fuer Innovation Nrw

Heinrich Heine Uduesseldorf Logo Raspis za stipendiju Johannes-Rau

Ministarstvo za inovaciju, nauku i istraživanje pokrajine Severna Rajna Vestfalija u kooperaciji sa Hajnrih Hajne univerzitetom u Dizeldorfu je objavilo konkurs za dodelu 3 stipendije za doktorante i mlađe istraživače. Nosilac programa je Institut za nemačko i međunarodno pravo stranaka i istraživanje stranaka na samom univerzitetu. Konkretan početak stipendije se utvrđuje zajedno sa aplikantom.

Rok za apliciranje je 31. mart 2017.
Stipendije mogu da imaju za cilj:

- Istraživanje na PRuF-u sa ciljom doktoriranja na Hajnrih Hajne univerzitetu u Dizeldorfu na Pravnom ili Filozofskom fakultetu.

- Istraživanje na PRuF-u sa ciljom doktoriranja u matičnoj zemlji

- Istraživanje bez sticanja diplome.

Detaljne informacije o samoj proceduri, dokumentaciji se nalaze u linku raspisa Johannes-Rau-stipendijeEdu-fair-logo


Poštovani, obaveštavamo Vas da će DAAD Informativni centar Beograd učestvovati na 14. internacionalnom Sajmu obrazovanja EDUfair. Sajam će se održati 10. i 11. marta u hotelu Crowne Plaza Palace Belgrade. Ove godine je Slovenija počasna zemlja sajma. Više o samom dogadjaju na zvaničnoj stranici Sajma EDUFair.

Tu9 Neu

Sa nama će ove godini na šandu biti i predstavnici 9 najznačajnijih nemačkih tehničkih univerziteta iz Nemačke ( RWTH Aachen, TU Berlin, TU Braunschweig, TU Darmstadt, TU Dresden, Leibniz Universität Hannover, Karlsuher Institut für Technologie, TU München, Universität Stuttgart). Više detalja o tim univerzitetima i njihovoj ponudi studija i istraživanja pogledajte na zvaničnom vebsajtu TU9.