Aktuelno

Home

Aktuelno

Das DAAD-Informationszentrum in Belgrad sucht Verstärkung!

Im DAAD-Informationszentrum suchen wir zum 15.04.2017 Verstärkung für unser Team in einem Umfang von 20 Stunden pro Woche vorerst bis Ende des Jahres.

Bewerbungschluss ist der 15.03.2017. Schriftliche Bewerbungen NUR per E-Mail an info@daad.rs. Die ausführliche Ausschreibung finden Sie hier >>>Luther

Povodom jubileja reformacije DAAD i Goethe-Institut Belgrad organizuju predavanja 15. marta u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u 17 h.
Učestvovaće dr Rajner Pogarel sa temom "Luter i nemački jezik" i dr Dragana Grbić sa temom "Reforma srpskog pisma i jezika u 18. i 19. veku".

Predavanje dr Pogarela baviće se Luterovim zaslugama za razvoj nemačkog jezika. Svojim prevodom Biblije na nemački Luter je, postavio osnove savremenog standardnog nemačkog jezika, a njegove kovanice poput imena "Geizhals" (škrtica) i Trübsal (potištenost) odavno su se potpuno odomaćile u nemačkom jeziku.

Dr Dragana Grbić istaći će u svom predavanju pre svega veze između reforme srpskog i nemačkog jezika. Ličnosti od predsudnog značaja za reformu srpskog jezika i isma, Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić, boravili su na univerzitetima na nemačkom govornom području, u Haleu, Lajpcigu i Jeni, tako da su bili upoznati sa protestantskim izvorima i idejama o jezičkoj reformi.

Ovde možete pogledati spisak manifestacija koje organizuje Goethe-Institut Belgrad povodom jubileja reformacije.Objavljujemo raspis za radno mesto u ambasadi SR Nemačke koje bi trebalo da bude upražnjeno od 1. aprila 2017. godine. Aplikacije se šalju do 1. marta 2017. godine. Više detalja u vezi sa raspisom na sledećem linku>>>.8. februara, na redovnoj sednici DAAD Alumni kluba Beograd (DAKUB), pričali su za RTV, emisiju "Deutsche Minuten", predsednik kluba, Ilija Batas Bijelić, o svojim iskustvima u Nemačkoj i njihovom značaju za dalji razvoj u karijeri. Takodje, pričao je i dr Ivan Vlassenko, DAAD lektor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, o svom radu i saradnji DAAD-a i Univerziteta u Novom Sadu. Poslušajte emisiju "Deutsche Minuten"!
Logo Ministerium Fuer Innovation Nrw

Heinrich Heine Uduesseldorf Logo Raspis za stipendiju Johannes-Rau

Ministarstvo za inovaciju, nauku i istraživanje pokrajine Severna Rajna Vestfalija u kooperaciji sa Hajnrih Hajne univerzitetom u Dizeldorfu je objavilo konkurs za dodelu 3 stipendije za doktorante i mlađe istraživače. Nosilac programa je Institut za nemačko i međunarodno pravo stranaka i istraživanje stranaka na samom univerzitetu. Konkretan početak stipendije se utvrđuje zajedno sa aplikantom.

Rok za apliciranje je 31. mart 2017.
Stipendije mogu da imaju za cilj:

- Istraživanje na PRuF-u sa ciljom doktoriranja na Hajnrih Hajne univerzitetu u Dizeldorfu na Pravnom ili Filozofskom fakultetu.

- Istraživanje na PRuF-u sa ciljom doktoriranja u matičnoj zemlji

- Istraživanje bez sticanja diplome.

Detaljne informacije o samoj proceduri, dokumentaciji se nalaze u linku raspisa Johannes-Rau-stipendijeEdu-fair-logo


Poštovani, obaveštavamo Vas da će DAAD Informativni centar Beograd učestvovati na 14. internacionalnom Sajmu obrazovanja EDUfair. Sajam će se održati 10. i 11. marta u hotelu Crowne Plaza Palace Belgrade. Ove godine je Slovenija počasna zemlja sajma. Više o samom dogadjaju na zvaničnoj stranici Sajma EDUFair.

Tu9 Neu

Sa nama će ove godini na šandu biti i predstavnici 9 najznačajnijih nemačkih tehničkih univerziteta iz Nemačke ( RWTH Aachen, TU Berlin, TU Braunschweig, TU Darmstadt, TU Dresden, Leibniz Universität Hannover, Karlsuher Institut für Technologie, TU München, Universität Stuttgart). Više detalja o tim univerzitetima i njihovoj ponudi studija i istraživanja pogledajte na zvaničnom vebsajtu TU9.