Studiranje u Nemačkoj

Home

Prijavljivanje na univerzitet

Raduje nas što se interesujete za studije u Nemačkoj. Želimo da Vam pomognemo da ostvarite svoj cilj. Ukoliko budete imali pitanja nakon čitanja ovih uputstava, naiđete na probleme prilikom pripreme dokumentacije ili Vam bude  potrebna naša pomoć, slobodno nam se obratite.


Fotobar3


Opšti uslovi za studiranje u Nemačkoj

Matura

1) Po pravilu pristup studijama na nemačkim univerzitetima je slobodan:

  • Položena matura u Srbiji kao preduslov

2) Ograničen pristup za stručno orijentisane programe:

  • Matura/diploma gimnazije odn. srednje stručne škole sa profesionalnim profilom: direktan pristup stručnim studijskim programima koji se uklapaju u dotadašnji obrazovni profil; određena priprema na tzv. Studienkolleg u Nemačkoj i polaganje takozvanog stručnog ispita. Pregled  Studienkolleg-a kao i opis različitih ponuda kurseva (na osnovu željenog predmeta) naći ćete pod  www.studienkollegs.de.
    Više informacija o vrednovanju stranih diploma naći ćete pod  www.anabin.de

Poznavanje jezika

Za studiranje u Nemačkoj potrebno je da priložite određene jezičke sertifikate. Više informacija o tome naći ćete u rubrici Jezički ispit na našoj veb stranici. Od ovih pravila delimično su  izuzeti internacionalni studijski programi i neki programi na nemačkom jeziku za koje se uobičajeno polaže test engleskog jezika.
Put do početka studiranja na nekom nemačkom univerzitetu sastoji iz nekoliko koraka. Ovaj tekst je zamišljen kao "prva pomoć". On olakšava pregled najvažnijih koraka na vašem putu ka cilju da studirate u Nemačkoj.


Daad Ic Image Bar 3


Pet koraka na putu do studija

1. korak: izbor studijskog programa

Trebalo bi da izaberete jedan ili nekoliko programa koji odgovaraju Vašim profesionalnim interesovanjima. Preporučljivo je da se kod programa na koje je broj studenata koji se primaju ograničen (Numerus Clausus-gde je broj kandidata veći nego broj studijskih mesta) prijavite na nekoliko studijskih programa na različitim univerzitetima.

Detaljne informacije pronaći ćete i na stranici  www.studieren-in.de 

Ukoliko se još uvek niste odlučili za neki studijski program, potražite neki na internetu u bazi podataka pod   www.hochschulkompass.de ili www.study-in.de . Uporedite ih kako bi mogli da donesete ispravnu odluku. Ukoliko Vas u pretrazi bude interesovao renking studijskih programa i samih univerziteta, možete koristiti sledeću stranicu online magazina Die ZEIT: www.das-ranking.de.

2. korak: zahtev za prijem na studije

Na preko 100 nemačkih univerziteta upis za strane studente organizuje servis "uni-assist". Ukoliko želite da se prijavite na više univerziteta, pogledajte na veb stranici uni-assist-a pod tačkom "uni-assist-Hochschulen", da li je odabran univerzitet njihov član- i ukoliko jeste pratite dalje njihova uputstva.

Formular koji se najčešće koristi za prijem na studije treba da sami popunite. Njega Vam dostavljamo u nemačkoj i engleskoj verziji.

Kod svih univerziteta koji nisu na listi uni-assist -a mesto za predaju dokumenata stanih studenata je tzv. " Akademische Auslandsamt (AAA) " (Akademska služba za strance) na samom univerzitetu. Listu akademskih službi naći ćete ovde

Ukoliko želite da studirate neki od programa sa ograničenim upisnim kvotama (studije medicine, farmacije, veterine, stomatologije), moraćete da pošaljete svoju dokumentaciju direktno službi "Hochschulstart". Pod www.hochschulstart.de ćete saznati koji su to programi i kako izgleda sam postupak prijave.

Zatim pogledajte dobro na veb stranicama AAA-a informacije o postupku prijavljivanja i o potrebnoj dokumentaciji i upravljajte se po njima. Formular za prijavljivanje možete preuzeti sa ove stranice. Neke pokrajine u Nemačkoj imaju posebne formulare za prijem na univerzitet i one se mogu preuzeti sa web sajtova samih univerziteta koje ste u tom slučaju obavezni da koristite.

Rokovi za slanje zahteva za prijem su uglavnom 15. januar za naredni letnji semestar, kao i 15. juli za naredni zimski semestar. Proverite kod dotičnih službi za strane studente na univerzitetima koji su njihovi konkretni rokovi, pošto neki univerziteti imaju ranije termine.

Ukoliko budete primljeni, služba za strane studente će Vam nakon nekoliko sedmica poslati potvrdu o prijemu na univerzitet.

Savet: Prijavite se na vreme, čak iako Vaša dokumentacija u trenutku podnošenja prijave nije potpuna (npr. ukoliko nemate svedočanstvo sa mature) jer na većini fakulteta postoji mogućnost da naknadno dostavite dokumente koji nedostaju.

3. korak: viza

Za studijski boravak u Nemačkoj potrebna Vam je  viza. Informacije o vizi naći ćete na vebsajtu ambasade SR Nemačke u Beogradu.

4. korak: upis 

Na potvrdi o prijemu se takođe beleži kada treba zvanično da se upišete na univerzitet (" immatrikulieren "); termin je uglavnom neposredno pre početka samog semestra. U navedenom periodu treba lično da donesete potrebna dokumenta u određenu službu na univerzitetu.

5. korak: studije

Ukoliko sve ispadne kako ste planirali, onda ste upisani na nemački univerzitet. Sigurno je da će Vam na početku sve biti novo i neobično, ali nakon izvesnog vremena u potpunosti ćete moći da se posvetite studijama.


Daad Ic Image Bar 2


Želimo Vam puno uspeha!