Život u Nemačkoj

Home

Smeštaj i troškovi života

U Nemačkoj imate više mogućnosti kako da organizujete život među četiri zida. Razmislite koja vrsta stanovanja vam najviše odgovara. Informacije o finansiranju stanovanja naći ćete u rubrici Troškovi života.

Studentski domovi

Wohnheim1

Studentski savez

U Nemačkoj postoji oko 180.000 mesta u studentskim domovima. Oni su povoljni i nalaze se u blizini univerziteta što ih čini omiljenim. Potražnja za mestom u studentskom domu je velika. Mesta međutim ne dodeljuju univerziteti, već Savez studenata. Kontakt osobe za raspodelu soba ili studenstkih stanova su službe za dodelu stanova u Savezu studenata.

Koji Savez studenata je zadužen za koje mesto saznaćete ovde: www.studentenwerke.de/stw/default.asp.
Pažnja: Dodela mesta u studentskim domovima ne zavisi od uspeh na studijama, već od pravovremenog prijavljivanja za mesto u domu. Zbog toga se na vreme pobrinite o mestu.Naša preporuka je da pošaljete zahtev za mesto u domu paralelno sa slanjem dokumentacije za priejm na studije.

Ostale informacije o Savezu Studenata Nemačke naći ćete pod: www.studentenwerke.de.

Ostale mogućnosti

Mesta u studentskim domovima dodeljuju i crkvene organizacije. Pregled katoličkih studentskih domova i pregled protestantskih studenstkih domova.


Deljenje stanova (WG)

Wg

Povoljnija alternativa u odnosu na studentske domove je da sa nekim delite stan. Dakle, više osoba zajednički iznajmljuje stan gde svaka osoba ima svoju sobu, a ostale prostorije se dele (kupatilo, kuhinja, dnevna soba). Dodatne troškove (fiksni telefon, Internet, voda, gas, struja)  dele svi stanari, tako da je stanovanje na ovaj način povoljnije nego kada sami iznajmljujete stan.

Postoji nekoliko internet platformi kako da dođete do odgovarajućih ljudi sa kojima bi eventualno delili stan:

- www.studentenwg.de
- www.zimmersucher.de
- www.studis-online.de
- www.wg-spion.de
- www.wg-welt.de
- www.wg-gesucht.de

 

Iznajmljivanje stana

Wohnhaus1

Ukoliko želite da u miru uživate među četiri zida, onda je iznajmljivanje privatnog stana najbolje rešenje za vas.Od pomoći u traženju ponuda može biti tzv. Schwarzer Bretter na univerzitetu. Preporučujemo da obratite pažnju na oglase u lokalnim medijima.
Online - tržište stanova naći ćete pod
- www.studenten-wohnung.de
- www.studentenwohnungsmarkt.de

Troškovi života

Troškovi života u Nemačkoj mogu da budu veći nego u Srbiji. Možda vam džep neće biti baš uvek pun, ali tako živi većina studenata. Mi smo saželi troškove života kako bi imali bolji pregled mesečnih izdataka.

Nemačka se nalazi na 11. mestu po visini troškova života, što znači da je život u Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Irskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji znatno skuplji u odnosu na Nemačku.

Na stranici Saveza Studenata Nemačke pronaći ćete takodje tabele životnih troškova.

Tabelle4

Nemački studenti u proseku troše mesečno oko  770 evra. Kako ćete rasporediti novac, zavisi od Vaše umešnosti. Grafikon pokazuje kako možete raspodeliti mesečni budžet. 

Stanarina predstavlja najveći izdatak. Visina stanarine veoma varira od grada do grada. Najviše se izdvaja za stanarinu u velikim gradovima- u Minhenu, Hamburgu i Kelnu, čak do 356 evra, dok najmanje u Kemnicu, Drezdenu, Erfurtu, 235 evra. U većim gradovima je takodje lakše doći do studentskih poslova.

 Na sajtu online magazina ZEIT se nalazi kalkulator životnih troškova. Uporedite gradove u kojima želite da studirate, pa se i na osnovu tih rezultata odlučite za najuži izbor.