DAAD stipendije

Home

Kako da se prijavim za DAAD stipendiju

Prilikom prijavljivanja za neku od DAAD stipendija naići ćete na mnogo nedoumica, neke stvari Vam na prvi pogled neće biti jasne- pogotovo one vezane za dokumentaciju. Zbog toga smo za Vas pripremili listu sa najčešće postavljenim pitanjima (FAQ). Predlažemo da je najpre pročitate pa tek onda preduzimate odredjene korake u vezi sa prijavama. Listu možete ovde da preuzmete.


NAPOMENA: Konsultacije u Informativnom centru slede po najboljem znanju i savesti; no Informativni centra ne jamči za tačnost svih informacija. Zbog toga molimo sve zainteresovane da, bez obzira što su svi programi stipendija prevedeni na srpski jezik,  kao parametar koristite englesku ili nemačku verziju koja se nalazi na centralnoj bazi stipendija DAAD-a na sajtu www.daad.de.Preko linka www.funding-guide.de (MOVE Portala DAAD-a) šalju se aplikacije za sledeće programe:

  • Studijske stipendije za diplomirane studente sve struke
  • Studijske stipendije za umetnike i arhitekte
  • Istraživačke boravke (duži/kraći, za izradu celog doktorata, za PostDoc- mladji naučnici, istraživački boravci za predavače na visokoobrazovnim institucijama)
  • Ponovne pozive za bivše stipendiste
  • Radne boravke za umetnike- predavače na umetničkim akademijama
  • Intenzivni kursevi nemačkog jezika
  • Letnji kursevi jezika za strane studente

Kandidati treba da se prijavljuju za stipendije online putem preko MOVE(DAAD) Portala i to isključivo putem stranice www.funding-guide.de. Za one koji žele da pročitaju dodatne informacije o samom portalu pogledajte link sa najčešće postavljenim pitanjima.

Molimo Vas da PRE nego što počnete sa popunjavanjem MOVE portala, pročitate ovde linkovane informacije, pojašnjenja u vezi sa MOVE Portalom:

1. REGISTRACIJA NA PORTALU

2. SLANJE PRIJAVE

3. MENJANJE LIČNIH PODATAKA

4. NAKNADNO UNOŠENJE PODATAKA (PRILOGA)

5. KOMUNICIRANJE SA DAAD-om


Podešavanjem odgovarajućih parametara odaberite željeni program i odatle ćete biti direktno usmereni na MOVE(DAAD) Portal. Prilikom prve posete od Vas će se zahtevati da se registrujete, a nakon toga ćete biti automatski usmereni na stranicu željenog programa na kojoj ćete dobiti detaljna uputstva o daljim koracima.
Prvi korak je popunjavanje online formulara koji treba da sačuvate na svom računaru, a potom ga popunite i unesete u portal. Pored formulara potrebno je da unesete i ostala potrebna dokumenta za odredjenu stipendiju. U raspisu svake stipendije je tačno navedeno o kojim dokumentima je reč.