Događaji

Home

2017Motivaciono pismo je uvek ključni deo prijave za studijske i stipendijske programe. Zbog toga će DAAD u okviru manifestacije Serbian Visions organizovati radionicu posvećenu upravo pisanju motivacionog pisma. Prethodno prijavljivanje nije neophodno, ulaz je besplatan. Datum i vreme: 25.11. 14h - 16h, hotel Radisson Blu Old Mill, Bulevar vojvode Mišića 15, sala M6, 2. sprat. Dobro došli!Romanian-Serbian Research Networking Tour took place on the 28th and 29th of September, during which Phd Students, Post-Docs, and representatives of Universities in Serbian met up with representatives of German universities and research institutions to forge partnerships and arrange research stays for partners from Southeast Europe. The event was focused on natural sciences, Biology, Biochemistry, Molecular Medicine.

Događaj Romanian-Serbian Research Networking Tour se odigrao 28. i 29. septembra, tokom kojeg su se doktoranti, skorašnji doktori nauka, predstavnici univerziteta iz jugoistočne Evrope susreli sa predstavnicima univerziteta i istraživačkih institucija u Nemačkoj, ne bi li uspostavili istraživačka partnerstva i ugovorili istraživačke boravke u Nemačkoj za naučnike iz našeg regiona. Težište događaja je bilo na prirodnim naukama, biologiji, biohemiji, molekularnoj medicini.


Rt 01

Rt 02

Rt 03

U prilogu Radio-televizije Vojvodine od 22. minuta možete čuti intervju sa dr Simone Heine, direktorkom DAAD Informativnog centra Beograd:

http://media.rtv.rs/sr_ci/deutsche-minuten/31882


Otvoren konkurs za Bayhost-stipendije

Obaveštavamo Vas da je otvoren ovogodišnji konkurs za Bayhost-stipendije za master i doktorske studije u Bavarskoj. Moguće je i stipendiranje jednogodišnjih istraživačkih boravaka u okviru doktorskih studija u matičnoj zemlji.

Stipendija se prvo dodeljuje za jednu godinu studija, a dužina stipendiranja je najviše tri godine. Stipendija iznosi 735,- e mesečno.

Rok za prijavu: 01.12.2017.

Detaljnije informacije pronađite na zvaničnoj veb-stranici:

http://www.uni-regensburg.de/bayhost/stipendien/incoming/index.html

ili se obratite kancelariji Bayhost-a u Regensburgu. Ovaj program se ne sprovodi preko DAAD-a.Zajednička dodela stipendija novoj generaciji stipendista DAAD-a i Programa stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić u rezidenciji ambasadora SR Nemačke, Aksela Ditmana, 23.maja 2017.

St Verl 17 10

Pored ambasadora Ditmana, na prijemu su zvanice pozdravili i ministar prosvete i nauke Republike Srbije Mladen Šarčević, direktor DAAD Programa individualnih stipendija za severnu hemisferu Benedikt Briš, direktor Odbora nemačke privrede za Istočnu Evropu Mihael Harms i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prijemu su prisustvovali i mnogobrojni predstavnici naučnih institucija, kao i zvanice iz poslovnog, umetničkog, kulturnog i medijskog života Srbije.

Dodeljeno je čak 32 stipendije iz različitih naučnih oblasti. Ambasador je stipendistima uručio sertifikate za dobijene stipendije za master programe, doktorate i istraživačke boravke. Stipendije za master studije dodeljene su, između ostalog, iz oblasti ekonomije, matematike, informatike, fizike, elektrotehnike, sociologije, umetnosti i arhitekture, za doktorate iz dramaturgije, farmacije i filozofije. Među dobitnicima stipendija za istraživačke boravke našli su se mladi stručnjaci koji se bave pravom, istorijom, bilogijom, biohemijom, imunologijom, lingvistikom...

Nakon svečane dodele, sve zvanice pozvane su na koktel, na kojem su imale priliku da se upoznaju sa novim stipendistima i alumnistima obe organizacije.

Bilo je mnogo prilika za fotografisanje i čitava manifestacija se odvijala uz pristustvo medija. Neki od stipendista su dali i intervjue.

St Verl 17 04

St Verl 17 05

St Verl 17 09

St Verl 17 05 01

St Verl 17 03

St Verl 17 02

St Verl 17 13

St Verl 17 07

St Verl 17 12

St Verl 17 11

U nastavku možete pogledati već objavljene priloge i članke u medijima.

Intervju na nemačkom sa Betinom Vencel, direktorkom Informativnog centra DAAD u Beogradu, i sa troje naših ovogodišnjih stipendista možete poslušati u emisiji "Deutsche Minuten" na Radio-televiziji Vojvodine od 21. minuta http://media.rtv.rs/sr_lat/deutsche-minuten/28701

Prilog sa svečane dodele DAAD-stipendija na Srpskoj Naučnoj Televiziji (SNTV):
https://www.youtube.com/watch?v=fR5RQOnuzRM

Kratak intervju sa našim ovogodišnjim stipendistima u emisiji "Indeks" na "Radiju 202" možete poslušati od 28. minuta.
http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/25/beograd-202/2749062/indeks-.html

http://studiob.rs/dodeljene-stipendije-fondacije-dr-zoran-dindic-daad/

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2744982/dodeljene-stipendije-fondacije-dr-zoran-djindjic-i-daad.html

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=05&dd=24&nav_category=12&nav_id=1263867

http://www.naslovi.net/2017-05-24/danas/dodeljene-stipendije-zoran-djindjic/20029252

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=332704

http://www.mpn.gov.rs/dodeljene-stipendije-fonadacije-dr-zoran-djindjic-i-nemacke-agencije-za-akademsku-razmenu/

http://www.politika.rs/sr/clanak/381287/Dodeljene-stipendije-Fondacije-Dr-Zoran-Dindic-i-DAAD-aZahvaljujemo se na poseti na sajmu obrazovanja EDUfair. Mnoge smo ugostili na našem štandu i posavetovali u vezi sa izborom budućih studija, ali i objasnili procedure u vezi sa aplikacijom za naše stipendije. Družimo se i sledeće godine! Pogledajte delić atmosfere sa održanog sajma:

Edufair17 01Edufair17 02
Edufair17 04 Edufair17 05Kakve veze ima Martin Luter sa srpskim jezikom?


Luther

Naša alumnistkinja Dr Dragana Grbić je razmotrila ovo pitanje u okviru dvostrukog predavanja koje je održano povodom pet vekova od Reformacije.

DAAD i Goethe-Institut Belgrad su organizovali ovo dvostruko predavanje 15. marta u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".

Profesor Rajner Pogarel je izložio pitanje uticaja Martina Lutera na razvoj nemačkog jezika. Dr Dragana Grbić je pokazala kako je protestantska misao uticala na reformatore srpskog jezika, naročito Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića za vreme njihovog boravka u Haleu, Jeni, i Lajpcigu.

LutherVeranstaltung2

LutherVeranstaltung3

LutherVeranstaltung4

LutherVeranstaltung5

Ovde možete pogledati spisak manifestacija koje organizuje Goethe-Institut Belgrad povodom jubileja reformacije.


Alumnisti DAAD-a pričaju na RTV o svom boravku u Nemačkoj

Članovi DAAD alumni kluba u Beogradu (DAKUB) se već godinama druže jednom mesečno uz pivo ili sok. U februaru je novinarka radio-emisije "Deutsche Minuten", koja se emituje na Radiju Vojvodine, prisustvovala okupljanju. Iva Simurdić je intervjuisala naše bivše stipendiste o njihovim iskustvima u Nemačkoj i o vremenu koje su proveli na univerzitetima u Nemačkoj.

U drugom delu emisije priča Dr Ivan Vlasenko, DAAD lektor na katedri za germanistiku u Novom Sadu, o svom radu i svojoj prvoj godini u Srbiji.

Ako želite, možete posluštati emisiju ovde: "Deutsche Minuten".Logo Ministerium Fuer Innovation Nrw

Heinrich Heine Uduesseldorf Logo Raspis za stipendiju Johannes-Rau

Ministarstvo za inovaciju, nauku i istraživanje pokrajine Severna Rajna Vestfalija u kooperaciji sa Hajnrih Hajne univerzitetom u Dizeldorfu je objavilo konkurs za dodelu 3 stipendije za doktorante i mlađe istraživače. Nosilac programa je Institut za nemačko i međunarodno pravo stranaka i istraživanje stranaka na samom univerzitetu. Konkretan početak stipendije se utvrđuje zajedno sa aplikantom.

Rok za apliciranje je 31. mart 2017.
Stipendije mogu da imaju za cilj:

- Istraživanje na PRuF-u sa ciljom doktoriranja na Hajnrih Hajne univerzitetu u Dizeldorfu na Pravnom ili Filozofskom fakultetu.

- Istraživanje na PRuF-u sa ciljom doktoriranja u matičnoj zemlji

- Istraživanje bez sticanja diplome.

Detaljne informacije o samoj proceduri, dokumentaciji se nalaze u linku raspisa Johannes-Rau-stipendijeEdu-fair-logo


Poštovani, obaveštavamo Vas da će DAAD Informativni centar Beograd učestvovati na 14. internacionalnom Sajmu obrazovanja EDUfair. Sajam će se održati 10. i 11. marta u hotelu Crowne Plaza Palace Belgrade. Ove godine je Slovenija počasna zemlja sajma. Više o samom dogadjaju na zvaničnoj stranici Sajma EDUFair.

Tu9 Neu

Sa nama će ove godini na šandu biti i predstavnici 9 najznačajnijih nemačkih tehničkih univerziteta iz Nemačke ( RWTH Aachen, TU Berlin, TU Braunschweig, TU Darmstadt, TU Dresden, Leibniz Universität Hannover, Karlsuher Institut für Technologie, TU München, Universität Stuttgart). Više detalja o tim univerzitetima i njihovoj ponudi studija i istraživanja pogledajte na zvaničnom vebsajtu TU9.