Inhalt

Doktorat i istraživanje u Nemačkoj

Forscherin arbeitet mit Schutzbrille im Labor.
© DAAD/Volker Lannert

Nemačka nudi stranim doktorandima i naučnicima izvrsne mogućnosti za istraživanje. Univerziteti i više škole, državne i privatne vanuniverzitetske istraživačke institucije, kao i velike organizacije koje se bave finansiranjem nauke, kao na primer Nemačka zajednica istraživača (Deutsche Forschungsgemeinschaft -DFG) i Nemačka služba za akademsku razmenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst– DAAD) podržavaju naučnike stipendijama ili obezbeđivanjem radnog mesta. Čak i industrija koja se bavi intenzivno istraživanjem i srednja preduzeća imaju interesantne razvojne mogućnosti za međunarodne istraživače. Mnoge kompanije blisko sarađuju sa univerzitetima i istraživačkim institucijama u primenjenom istraživanju i razvoju.

Internationale Forschende arbeiten im Labor mit Reagenzgläsern.

Informacije za doktorande

Ovde ćete pronaći informacije o individualnim doktoratima, kao i o struktuiranim doktorskim programima, mogućnostima finansiranja, zatim pregled najvažnijih uslova kao i praktične savete za dobru pripremu Vašeg boravka u Nemačkoj.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)
Drei Forschende mit technischem Gerät im Testlabor.

Informacije za postdoc

Nemačka nudi postdoktorantima mnoge mogućnosti za istraživanje i finansiranje: na univerzitetima, vanuniverzitetskim istraživačkim institucijama i u industriji.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)
Drei Forschende sehen sich Inhalte auf einem Laptop im Testlabor an.

Informacije za iskusne naučnike

Strani naučnici pronalaze u Nemačkoj izvrsne radne uslove u nauci, nastavi i istraživanju. Ovde ćete pronaći informacije o mogućnostima za razvoj karijere i istraživanje.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)
Forschender testet Untersuchungsgerät im Deutschen Luft- und Raumfahrtzentrum in Köln.

Istraživačke institucije

U Nemačkoj se nalazi veliki broj istraživačkih centara: univerzitete, više strukovne škole, vanuniverzitetske institucije, preduzeća kao i federalne i pokrajinske institute. Ukupno postoji oko 800 istraživačkih ustanova koje se finansiraju iz javnog sektora, kao i istraživačkih i razvojnih centara koje vode industrijski koncerni.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)
Forschender prüft neue Glas-Solar-Panels

Finansiranje istraživanja

Istraživanja u Nemačkoj finansiraju vladine agencije, različite organizacije, među kojima su mnoge najveći vanuniverzitetski istraživački instituti, kao i poslovna zajednica. Postoje brojni programi finansiranja stranih doktoranada i naučnika.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)

Oglasi nemačkih univerziteta

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Više
1/1

Kontakt

Snimak ekrana mape sa označenom lokacijom DAAD