Doktorat i istraživanje u Nemačkoj

Forscherin arbeitet mit Schutzbrille im Labor.
© DAAD/Volker Lannert

Nemačka nudi stranim doktorandima i naučnicima izvrsne mogućnosti za istraživanje. Univerziteti i više škole, državne i privatne vanuniverzitetske istraživačke institucije, kao i velike organizacije koje se bave finansiranjem nauke, kao na primer Nemačka zajednica istraživača (Deutsche Forschungsgemeinschaft -DFG) i Nemačka služba za akademsku razmenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst– DAAD) podržavaju naučnike stipendijama ili obezbeđivanjem radnog mesta. Čak i industrija koja se bavi intenzivno istraživanjem i srednja preduzeća imaju interesantne razvojne mogućnosti za međunarodne istraživače. Mnoge kompanije blisko sarađuju sa univerzitetima i istraživačkim institucijama u primenjenom istraživanju i razvoju.

Informacije za doktorande

Ovde ćete pronaći informacije o individualnim doktoratima, kao i o struktuiranim doktorskim programima, mogućnostima finansiranja, zatim pregled najvažnijih uslova kao i praktične savete za dobru pripremu Vašeg boravka u Nemačkoj.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)

Informacije za postdoc

Nemačka nudi postdoktorantima mnoge mogućnosti za istraživanje i finansiranje: na univerzitetima, vanuniverzitetskim istraživačkim institucijama i u industriji.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)

Informacije za iskusne naučnike

Strani naučnici pronalaze u Nemačkoj izvrsne radne uslove u nauci, nastavi i istraživanju. Ovde ćete pronaći informacije o mogućnostima za razvoj karijere i istraživanje.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)

Istraživačke institucije

U Nemačkoj se nalazi veliki broj istraživačkih centara: univerzitete, više strukovne škole, vanuniverzitetske institucije, preduzeća kao i federalne i pokrajinske institute. Ukupno postoji oko 800 istraživačkih ustanova koje se finansiraju iz javnog sektora, kao i istraživačkih i razvojnih centara koje vode industrijski koncerni.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)

Finansiranje istraživanja

Istraživanja u Nemačkoj finansiraju vladine agencije, različite organizacije, među kojima su mnoge najveći vanuniverzitetski istraživački instituti, kao i poslovna zajednica. Postoje brojni programi finansiranja stranih doktoranada i naučnika.

Više na research-in-germany.org (na engleskom)

Oglasi nemačkih univerziteta

21 International Master & PhD Programs

21 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau Application Deadline: Apr 30 & Oct 31

Više

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Više

The Esslingen MBA: Your Key to Success

Join our international master’s programmes for STEM graduates. Hands-on learning, innovative case studies and company visits make our programmes competitive and career-building.

Više

Technology Management - our English-language university MBA program

NIT Northern Institute of Technology Management, the Business School at the TUHH Hamburg University of Technology. Your chance to make two masters in one year.

Više

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Our internationally recognized MBA & Master’s programmes will provide you with the knowledge and tools to conduct business in the global market.

Više
1/5

Kontakt

  • DAAD-Informativni centar Beograd

    Cara Uroša 36-38 11000 Beograd telefon: +381 (11) 2621-460
    email: info@daad.rs